t f y
^

Η Τσερλίνε και το σπίτι των κυνηγών

_EGI5024aΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΟΔΟΥ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ
«Η ΤΣΕΡΛΙΝΕ ΚΑΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΩΝ ΚΥΝΗΓΩΝ»
Η φετινή παράσταση του Θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας, αποτελεί μια διασκευή της Διήγησης της υπηρέτριας Τσερλίνε, από το αριστούργημα του Χέρμαν Μπροχ, Οι Αθώοι 

σε διασκευή Στρατή Πασχάλη & σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού
με την Μπέττυ Αρβανίτη

Γερμανία, Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, λίγο πριν ξεσπάσει ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος.

Η Τσερλίνε, μια πολύ ικανή αλλά πανούργα υπηρέτρια, μας παρουσιάζει τον εφιάλτη της ζωής που έζησε υπηρετώντας για δεκαετίες την οικογένεια της Βαρόνης Ελβίρας, μεγαλώνοντας τη νόθα κόρη της και αγαπώντας στα κρυφά τον Βαρόνο. Έχοντας περάσει μια ολόκληρη ζωή στη σκιά της Βαρόνης, περιμένει υπομονετικά να πάρει την εκδίκησή της και φτιάχνει έναν κόσμο μυστηριώδη, γεμάτο υποψίες, δυνατούς έρωτες, κρυφούς εραστές, ιδιότυπο χιούμορ και ζήλεια. Μας αφηγείται και ξαναζεί την μυστηριώδη ιστορία ενός σπιτιού που έμεινε κλειστό και χωρίς επικοινωνία με τον έξω κόσμο για περισσότερο από 30 χρόνια. Όταν εμφανίζεται ο Αντρέας, ένας επίδοξος ενοικιαστής, ο φρέσκος αέρας της πραγματικότητας θα παρασύρει τα πάντα. Η κάθε γυναίκα θα προσπαθήσει να τον πάρει με το μέρος της, κατηγορώντας τις άλλες. Εκείνος όμως θα ερωτευθεί την μικρή Μελίττα, μια αθώα κοπέλα που γνώρισε τυχαία και θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τη διάλυση του σπιτιού. Ενός σπιτιού καθημερινών ανθρώπων που έχουν συνηθίσει στην τάξη, που αγαπάνε μέχρι θανάτου, που γελούν, σαρκάζουν, αδιαφορούν, αρνούνται να συνδιαλαγούν με την πραγματικότητα και που δεν αντιλαμβάνονται τι γίνεται έξω από την πόρτα τους.  Όταν όμως ανοίξει αυτή η πόρτα, έρχονται αντιμέτωποι για πρώτη φορά με το πρόσωπο του φασισμου. Του φασισμού που πατώντας και εκμεταλλευόμενος αυτήν ακριβώς την αδιαφορία τους, έχει επικρατήσει στον κόσμο. Τότε όμως θα είναι πολύ αργά για να αντιδράσουν. Και τότε η Τσερλίνε, θα ξαφνιαστεί ακόμη και με τον ίδιο της τον εαυτό. «Παράξενο, είπε το ένα κομμάτι της ψυχής μου, στο άλλο.»

Το κείμενο αποτελεί διασκευή του μυθιστορήματος του Χέρμαν Μπροχ ΄Η ΤΣΕΡΛΙΝΕ’
Ο Αυστριακός συγγραφέας, ένας από τους κορυφαίους του προηγούμενου αιώνα, μετά τα αριστουργήματά του «Οι Υπνοβάτες» και «Ο Θάνατος του Βιργίλιου», συγκέντρωσε στο ιδιότυπο αυτό μυθιστόρημα, κείμενα που ξεκίνησαν να γράφονται το 1917 και ολοκληρώθηκαν το 1949. Οι ήρωές του, βυθισμένοι στις προσωπικές τους ιστορίες, ερωτεύονται, ζηλεύουν, θυμούνται, επιτίθενται ο ένας στον άλλον και παραμένουν θεατές των εξελίξεων, «αθώοι» για ότι συμβαίνει γύρω τους, άρα συνένοχοι για την επερχόμενη βαρβαρότητα.
Ο Γιάννης Καλαβριανός, ένας από τους πλέον ταλαντούχους σκηνοθέτες της νέας γενιάς, συνεργάζεται για πρώτη φορά με το θέατρο Οδού Κεφαλληνίας και την Μπέττυ Αρβανίτη, σχεδόν 25 χρόνια μετά το ανέβασμα του πέμπτου κεφαλαίου των «Αθώων» του Μπροχ, όταν είχε παρουσιαστεί σαν μονόλογος με την Αλέκα Παϊζη και τίτλο: « Η διήγηση της υπηρέτριας Τσερλίνε».

 

Αποσπάσματα από κριτικές

Μικρές σκηνές, γρήγορος ρυθμός και συμπυκνωμένη θεατρικότητα τροφοδοτούν χωρίς διακοπές το ενδιαφέρον του κοινού… Ο Γιάννης Καλαβριανός πρόσεξε τις λεπτομέρειες και έστησε μια παράσταση μουσικής ακρίβειας, αποσπώντας εξαιρετικές ερμηνείες από τις ηθοποιούς του συνόλου. Η Μπέττυ Αρβανίτη ερμηνεύει απολαυστικά τον ρόλο της υπηρέτριας που κινεί τα νήματα, αδίστακτη και αρπακτική, προκαλώντας τις εξελίξεις που η ίδια επιθυμεί…
Ματίνα Καλτάκη, Lifo
Η μοναδική Τσερλίνε της Μπέττυς Αρβανίτη  Είχα χρόνια να δω τέτοια παράσταση. Έχω παραιτηθεί απ’ το να βλέπω μιμήσεις θεάτρου. Ο σκηνοθέτης της, Γιάννης Καλαβριανός, έστησε ένα αριστούργημα. Και οφείλουμε πολλά σ’ αυτόν. Στα χέρια άλλου θάταν ένα τίποτα ή κάτι λίγο. Μπράβο! Ο φωτισμός του Αλέκου Αναστασίου μοναδικός.
Και μπράβο στους ηθοποιούς που μ’ έκαναν περήφανο που είμαι Έλληνας και τους βλέπω στην τέχνη τους να μεγαλουργούν μιλώντας στην γλώσσα μας.
Γιώργος Χρονάς
Η δραματουργική επεξεργασία και η σκηνοθεσία του Γιάννη Καλαβριανού, αποτύπωσαν ένα μυστηριώδες, σχεδόν εφιαλτικό περιβάλλον και οι ήρωες ανεδείχθησαν σαν πιόνια πάνω σε αόρατη σκακιέρα ή θηράματα σε ιστό αράχνης…
Ερμηνευτικά, η Μπέττυ Αρβανίτη αποτύπωσε εύστοχα την πανουργία της βασικής ηρωίδας, με ελεγχόμενο συναίσθημα και σωστά ξεσπάσματα. Αναμφίβολα από τους πιο απαιτητικούς ρόλους που έχει κληθεί να ερμηνεύσει τα τελευταία χρόνια.
Αναστασία Ρίζου, culturenow.gr
 
 
Η Μπέττυ Αρβανίτη σε μια πρόκληση με τον αντιπαθητικό ρόλο της Τσερλίνε, καθηλώνει τον θεατή με την ερμηνεία της. Κυρίαρχος του χρόνου -“έξω από αυτόν φυλά η μνήμη κάθε τι το παρελθόν”- διαπλέκει με κείνο το παρόν, μέσω της ιδιότυπης τακτικής της.
Χαρά Κιούση, www.newsbeast.gr

Μετάφραση: Βασίλης Πουλαντζάς – Ελένη Βαροπούλου (για το κεφάλαιο «Η διήγηση της υπηρέτριας Τσερλίνε»)
Διασκευή: Στρατής Πασχάλης
Δραματουργική επεξεργασία-Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός
Σκηνικά-κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου
Μουσική επιμέλεια: Άγγελος Τριανταφύλλου
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Διδασκαλία κίνησης: Αλεξία Μπεζίκη
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαριέττα Σπηλιοπούλου

Παίζουν:
Μπέττυ Αρβανίτη, Μαρία Κατσιαδάκη, Κώστας Βασαρδάνης, Σύρμω Κεκέ, Εύα Σιμάτου
Τραγούδι: Γιώργος Γλάστρας

Εναρξη παραστάσεων 28 Οκτωβρίου
Ημέρες κι ώρες παραστάσεων: Tετάρτη στις 8.00μμ Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 9.00μμ και Κυριακή στις 8.00μμ
Πληροφορίες: Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας, τηλ. 210.8838727
Προπώληση – ηλεκτρονική πώληση: www.viva.gr, www.public.gr
Τιμές εισιτηρίων:
κάθε Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή γενική είσοδος 13 ευρώ,
Σάββατο και Κυριακή 18, ειδικές κατηγορίες 16 ευρώ,
προπώληση έως 23 Οκτωβρίου 10 ευρώ

 

 

Share

Twitter Facebook Del.icio.us Digg LinkedIn StumbleUpon